Том Портър, businessinsider.com Десетилетия наред военната мощ на САЩ беше неоспорима. След

...
Том Портър, businessinsider.com Десетилетия наред военната мощ на САЩ беше неоспорима. След
Коментари Харесай

Бизнес инсайдър: Русия и Китай са на ръба на военен съюз, който може да се опълчи на САЩ

Том Портър, businessinsider.com

 

Десетилетия наред военната мощност на Съединени американски щати беше неоспорима. След разпадането на Съветския съюз през 1991 година Съединени американски щати бяха единствената военна суперсила в света, чиито сили бяха ситуирани по целия свят, с цел да пазят съдружници и да възпират експанзия, пише  " Бизнес инсайдър ".

 

Но с наближаването на края на 2023 година споровете пламват по целия свят, а Русия и Китай стават все по-агресивни в общата си упоритост да смъкват Съединени американски щати като най-голямата мощ в света.

 

Техните властнически водачи, Си Дзинпин от Китай и Владимир Путин от Русия, се стремят да употребяват световната неустойчивост, с цел да навредят на Съединени американски щати и техните съдружници и се приближават до образуването на боен съюз, който съставлява най-голямата опасност, пред която Съединени американски щати са били изправени от десетилетия.

 

" Ясно е, че двете страни се виждат като военни сътрудници и че това партньорство става все по-дълбоко и по-опитно, даже и да не е формален съюз в западния смисъл ", разяснява Джонатан Уорд, основен изпълнителен шеф на Atlas Group.

 

Си и Путин се приближават до заплашителен боен съюз

 

В споровете по света се разиграва съперничеството сред Съединени американски щати и руското-китайско партньорство.

 

Китай даде на Русия жизненоважна икономическа и дипломатическа поддръжка в нейната непровокирана инвазия в Украйна, до момента в който Съединени американски щати предоставиха милиарди помощ на Киев.

 

В Близкия изток Русия и Китай се причислиха към Иран и подлагаха на критика офанзивите на Израел против Газа за заличаване на подкрепяната от Техеран терористична група Хамас. Междувременно Съединени американски щати предоставиха военна помощ и дипломатическа поддръжка на Израел.

 

Експерти споделят, че Китай евентуално следи деликатно изхода от войната в Украйна за признаци по какъв начин ще реагира светът, в случай че предприеме дейности по проектите си за вдишване на надзор над Тайван.

 

И до момента в който се доближават, Китай и Русия от ден на ден координират своите военни запаси.

 

" Руско-китайското " всеобхватно стратегическо партньорство за съгласуваност за нова епоха " постоянно е било обвързвано с военна мощност ", сподели Уорд.

 

През последните две години Русия и Китай започнаха взаимни военноморски учения в Японско море, Русия съобщи на Китай технология за подводници, която може да й даде преимущество във война със съдружниците на Съединени американски щати в Тихия океан, а водачите дадоха обещание да си сътрудничат в създаване на високотехнологични оръжия, сподели Путин през ноември.

 

Русия също е продала на Китай изтребители Су-25, хеликоптери Ми-17 и системи за противовъздушна защита С-400.

 

Въпреки че водачите не са подписали формален боен съюз, сходни ходове би трябвало да провокират огромна угриженост за Съединени американски щати и техните съдружници, написа Челс Михта в неотдавнашна публикация за Центъра за разбор на европейската политика.

 

" Един пълномащабен съюз сред Китай и Русия би сложил Съединените щати пред опасност, друга от всички, с които са се сблъсквали след края на Студената война ", написа Михта.

 

Американските военни са призовани да се оправят с новата опасност

 

По време на Студената война Пентагонът планираше да може да води една огромна война и две по-малки войни по едно и също време. Но в лицето на изменящите се закани, той промени тактиката си, с цел да може да води една огромна война и да възпира други офанзиви.

 

Комисията на Конгреса за стратегическата позиция на Съединените щати през октомври съобщи, че в този момент Съединени американски щати са изправени пред закани, " фундаментално разнообразни от всичко претърпяно в предишното, даже в най-мрачните дни на Студената война " заради възхода на Китай и Русия.

 

Тя прикани Пентагона да преразгледа проектите си, с цел да бъде подготвен за опцията за война с Китай и Русия по едно и също време.

 

" Оста Русия-Китай съставлява голяма опасност за Съединените щати, като се има поради, че ще би трябвало да се грижим за сигурността както в Европа, по този начин и в Азия, както и в Близкия изток, с риск да бъдем разтегнати, до момента в който Пекин и Москва се координират, с цел да преследват техните съответни районни упоритости ", сподели Уорд.

 

Някои специалисти остават скептични по отношение на стабилността на руско-китайския съюз, акцентирайки дългогодишното напрежение сред силите и желанието на Китай да резервира мощни връзки с доходоносните западни пазари.

 

Но опцията за боен пакт сред властническите водачи е тази, за която съгласно специалисти Съединени американски щати би трябвало да се приготвят.

 

Глобалните съюзи на Съединени американски щати са извънредно значими за способността им да компенсират опасността, подбудена от съперничещите си суперсили. Особено в Европа те би трябвало незабавно да се засилват и да усилят военния си потенциал, сподели Уорд.

 

" Съединените щати към момента могат да се оправят и с двете закани, само че това ще изисква доста увеличение на шерването на тежестта, изключително измежду европейските съдружници, които към този момент са видели същинските последствия от руско-китайската геополитическа " съгласуваност " след нахлуването в Украйна ", сподели Уорд.

 

Инфо: news.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР